Het overlijden van een familielid of een vriend is een emotionele gebeurtenis. Naast het rouwproces is er vaak een hoop te regelen. De eerste dagen bent u druk met de uitvaart, maar ook daarna kunnen er ook nog veel zaken op u afkomen. Als u het huis erft, dan is het goed om u te verdiepen in uw rechten en plichten. U bent de erfgenaam als dit vastgelegd is in het testament, als er geen testament is dan zijn er wetten die aangeven wie de erfgenamen zijn. In de eigendomsakte staat ook aangegeven wie de woning toekomt na overlijden van de eigenaar.
Een huis erven kan complex zijn. Het kan ook dat u de schulden erft. Informeer de hypotheekverstrekker over het overlijden en kijk samen wat de mogelijkheden zijn. Wellicht heeft de eigenaar een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Wanneer u kiest voor beneficiair erven, dan verzekert u zichzelf dat alle schulden uit nalatenschap enkel worden afgetrokken van de baten uit de nalatenschap. U hoeft schulden dan nooit uit uw eigen vermogen te betalen.
Met broers of zussen samen erven
In veel situaties erven niet één, maar meerdere kinderen de woning van de ouders. Ieder kind heeft, tenzij anders beschreven in het testament, recht op zijn erfdeel en daarmee recht op een deel van de woning. In veel situaties wordt het huis verkocht of gaat één van de kinderen het huis bewonen. De andere kinderen moeten dan uitgekocht worden. In beide gevallen moeten de erfgenamen het eens worden over de waarde van het huis. Goed onderzoek naar de marktwaarde van de woning is in deze situatie belangrijk.
Een afbetaald huis erven
Financieel lijkt dit een zeer gunstige situatie, als u een huis erft waarvan de hypotheek is afbetaald. Let wel, u moet hier nog steeds erfbelasting over betalen, tenzij u de woning binnen acht maanden verkoopt. De belastingdienst is niet mild, het gaat om aanzienlijke percentages en de belasting moet bijna direct op de rekening van de belastingdienst staan. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de WOZ-waarde. Controleert u deze dus goed en als u twijfelt aan de juistheid, dan kunt u bezwaar maken. Gebruik het WOZ-waarderapport van Kadasterdata om de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde te controleren.
Huis erven en verkopen
Of het huis verkocht wordt aan derden of dat er erfgenamen uitgekocht moeten worden, eerst moet de waarde van het huis worden vastgesteld. Een taxatie is de meest effectieve manier om hier duidelijkheid in te verkrijgen. Kadasterdata heeft verschillende rapporten die bijdragen aan een zuivere taxatie. Als u vragen heeft over de informatie in de rapporten, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag verder.
Als een huiseigenaar overlijdt
Wanneer een ouder, familielid of vriend overlijdt en hij of zij is de enige huiseigenaar, dan moet er altijd wat geregeld worden, ook als er geen sprake van erven is. Misschien wilt u weten wie de hypotheekverstrekker is, zodat u zaken kunt overleggen met die verstrekker. Het uittreksel hypotheekakte geeft dan duidelijkheid. Ook een uittreksel eigendomsakte kan u helderheid verschaffen, zodat u en uw naasten alles netjes kunnen afwikkelen.
Wilt u weten welke documenten u precies nodig heeft in uw situatie? Onze medewerkers helpen u verder.