Ruim veertig procent van alle woonruimtes in Nederland is een huurwoning. Dit biedt voor veel Nederlanders uitkomst, want vanwege de krankzinnige prijzen is een koophuis voor hen geen optie. Zij moeten dus hun huis huren. Hoe bevalt ze dat? Zijn Nederlanders tevreden met hun huurhuis of sluit deze niet (meer) aan op hun wensen? Zo niet, zoeken zij actief naar een andere woning of is dit
onbegonnen werk? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, deed Kadasterdata onderzoek onder 1.004 Nederlanders met een huurwoning. De meest opvallende resultaten vind je hieronder.
Woongenot is afhankelijk van veel factoren. Denk hierbij aan de locatie, prijs, de ruimte, je gezinssituatie en ga zo maar door. Alle veranderingen binnen deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je (huur)woning niet meer voldoet aan jouw wensen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat maar liefst vier op de tien Nederlanders ontevreden zijn met hun huurwoning. Vooral gezinnen met kinderen jonger dan achttien jaar zijn hun huidige stek ontgroeid. De exacte cijfers voor de verschillende soorten huishoudens vind je in de visual.
Je komt op het punt dat je huurhuis niet meer matcht met jouw behoeften. Dit kunnen financiële behoeften zijn of wensen die vooral betrekking hebben op je woonsituatie. Hoe dan ook, in beide gevallen is verhuizen een logische stap. Dit is makkelijker gezegd dan
gedaan, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 37 procent van de respondenten wil namelijk graag een andere woning, maar heeft hier niet de middelen voor. Dit betreft vooral dertigers.
Door de toenemende huizenprijzen nemen ook de woz waarden toe. Dit stelt beleggers in staat om steeds meer woningen in de vrije markt te verhuren.
Als je niet tevreden bent met je huidige woonsituatie, dan kun je het best op zoek gaan naar een ander huis. Dit lijkt niet te gelden voor alle Nederlandse huurders, blijkt uit het onderzoek. Want ondanks de hoge mate van ontevredenheid, zoekt slechts een vijfde van hen op dit moment actief naar een alternatieve woning. Twintigers en dertigers zijn beduidend vaker op huizenjacht dan oudere respondenten. Benieuwd naar de precieze cijfers per leeftijdscategorie? Bekijk dan de visual.
Voor veel mensen is hun eerste woning een huurhuis. Zogeheten starters hebben vaak niet de financiële middelen voor het afsluiten van de gewenste hypotheek. Uit het onderzoek blijkt dat dit niet alleen voor starters op de woningmarkt geldt, maar voor ruim driekwart van álle particuliere huurders. Met 85 procent is het vooral voor veertigers onmogelijk om een huis te kopen vanwege hun financiële situatie. De exacte percentages per leeftijdscategorie vind je in de visual.
Als een huis kopen geen optie is, kun je nog altijd een beter geschikt huis huren. Toch? Helaas blijkt ook dat voor vier op de tien Nederlandse huurders onbegonnen werk. Zij geven aan dat zij vanwege hun geldzaken op dit moment geen huis kunnen huren dat beter aan hun woonwensen voldoet. Dit is het minst van toepassing op zestigplussers en het meest op dertigers. In hoeverre dit geldt voor huurders uit andere leeftijdsklassen, zie je terug in de visual.