Onderzoek - Stijgende hypotheekrente
42 procent Nederlanders bezorgd om stijgende hypotheekrente
Na jaren van superlage rentetarieven wordt lenen voor het kopen van een huis de laatste periode snel duurder. Dit jaar is het gemiddelde rentetarief al ruim verdubbeld van onder de twee procent naar vier procent eind juni. Voor een lening met een looptijd van twintig tot dertig jaar gaat de rente zelfs al richting vijf procent. In hoeverre maken Nederlanders zich hier druk om? Raakt de hypotheekrentestijging hun financiële situatie en nemen zij daarom wellicht al maatregelen? Om antwoord op deze en andere vragen te komen, deed Kadasterdata.nl onderzoek onder 1.139 Nederlandse woningeigenaren. De resultaten vind je hieronder terug.
Een hogere hypotheekrente kan zorgen voor een flinke stijging van de maandlasten. De huidige rentestijging zorgt er dan ook voor dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse woningeigenaren hun zorgen hierover uiten. Zeker wanneer je eigen financiële situatie erdoor achteruit gaat – iets dat van toepassing is op een derde van alle huiseigenaren – nemen de zorgen toe. Gelukkig zijn er hypotheekadviseurs die de bezorgdheid weg kunnen nemen met een situatiegericht advies. Dit blijkt nodig, want maar liefst een kwart van de respondenten heeft zelf nauwelijks een idee wat zij met de nieuwe situatie aan moeten. De exacte percentages zie je in de visuals.
De scheikunde leert ons dat actie reactie oproept. Is dit ook het geval bij de stijgende hypotheekrente? Uit het onderzoek blijkt dat dit per persoon verschilt. En terecht: elke situatie is uniek en vraagt om een maatwerkoplossing. Voor een op de vijf Nederlanders betekent dit extra aflossen, terwijl vijftien procent nadenkt over het oversluiten van hun huidige hypotheek. Sommigen gaan nog verder en overwegen zelfs een verhuizing. Mogelijk naar een woning van dezelfde grootte met een lange rentevaste periode of juist naar een woning met een kleiner kadastraal perceel. Toch kiest het merendeel van de Nederlandse huiseigenaren ervoor om voorlopig de situatie af te wachten. Ben je benieuwd naar de exacte cijfers per maatregel? Bekijk dan de visuals.
Als gesteld heeft de stijgende hypotheekrente voor één op de drie Nederlanders een negatief effect op zijn of haar financiële situatie. Van die gedupeerden neemt ruim zeventig procent maatregelen, in de hoop de financiële impact zoveel mogelijk te beperken. Een deel van de woningeigenaren stelt zich steeds vaker de vragen: Wat is mijn huis waard? En welk effect heeft de rente op mijn maandlasten? Hierbij kiest het gros voor hypotheek gerelateerde acties als aflossen en oversluiten. Ook een verhuizing overwegen behoort tot hun mogelijkheden. Een kleiner deel licht de bewuste actie niet toe. De exacte percentages zie je terug in de visual.
Wanneer de hypotheekrente gunstig is op het moment van afsluiten, kun je ervoor kiezen om die voor een zekere termijn vast te zetten. Of dit raadzaam is en voor hoe lang, dat overleg je met een hypotheekadviseur. Daartegenover bestaat het alternatief van een variabele rente. Laatstgenoemde blijkt niet echt populair in Nederland; het gros van de woningeigenaren in ons land heeft de rente voor meerdere jaren vastgezet. Hierdoor hebben de meeste mensen op dit moment nog een rentevaste periode van tussen de vijf en tien jaar. Voor de exacte cijfers over de actuele hypotheekregelingen bekijk je de visual.