Ma t/m vr van 08:30 tot 17:00
Vragen? Neem contact met ons op 088 220 4200

Woningwaarde berekenen en opvragen

Als woningkoper of woningeigenaar hangt er voor u veel af van de woningwaarde. Kadasterdata biedt u online toegang tot een professionele woningwaarde bepaling op basis van gegevens over de woning, omgeving en de markt. De woningwaarde is te berekenen op postcode en huisnummer.

In een paar minuten gratis de waarde van een woning berekenen.

  • Op basis van recente verkopen soortgelijke woningen
  • Alle woningen in Nederland
  • Inclusief gratis woningmarkt & WOZ updates voor woningeigenaren

 

Wat is woningwaarde?

Met woningwaarde wordt meestal de marktwaarde of intrinsieke waarde van een woning bedoeld. De marktwaarde is de verkoopwaarde van een woning, ofwel de prijs die kopers in de markt bereid zijn te betalen voor een bepaald huis. Als iemand aan een makelaar vraagt 'Wat is mijn huis waard?' dan zal de makelaar het over de marktwaarde hebben. De intrinsieke waarde van een woning is wat een woning daadwerkelijk waard is.

De woningwaarde is zowel voor woningkopers als verkopers van cruciaal belang. Een woningverkoper wil zijn of haar huis natuurlijk voor zoveel mogelijk verkopen. Een woningkoper kan alleen niet voor meer dan 100% van de woningwaarde een hypotheek krijgen bij de bank. De accurate waardebepaling van een huis is dus van groot belang voor koper en verkoper. In dit artikel leggen we daarom precies uit wat met woningwaarde wordt bedoeld, welke zaken een belangrijke rol spelen in de waarde van een woning en hoe de waarde kan worden bepaald.

Wat bepaalt de waarde van een woning?

De inschatting van de waarde van een woning hangt af van verschillende factoren die te maken hebben met het huis zelf en de marktvraag naar zo’n soort huis.

De intrinsieke waarde van een woning

Deze waarde hangt af van o.a.

  • Negatieve factoren als fabrieken in de buurt
    • De woning zelf
    • Oppervlakte van de woning, tuin en gehele perceel
    • Aantal kamers
    • Keuken- en badkamervoorzieningen
    • Staat van onderhoud
    • Energielabel (isolatie, aanwezigheid zonnepanelen etc.)
  • De ligging van de woning
    • Groenvoorzieningen
    • Tijd naar snelweg oprit
    • Scholen/kinderopvang in de buurt
    • Supermarkten en winkels
    • Andere voorzieningen

Marktwaarde van een woning

De verkoopwaarde in de woningmarkt hangt daarbij af van de vraag en het aanbod

  • Vraag
    • Hoeveel vraag is er naar dit soort huizen?
    • Zijn er investeerders actief in deze buurt, plaats of regio?
    • Hoeveel rek zit er nog in de financieringsmogelijkheden van potentiële kopers?
  • Aanbod
    • Hoeveel woningen met deze eigenschappen worden er aangeboden in deze buurt?
    • Hoeveel alternatieven zijn er in andere (soortgelijke) buurten?

Wat is mijn huis waard?

Er zijn grofweg 3 manieren waarop u de waarde en mogelijke vraagprijs van een woning kunt bepalen.

  1. Online zelf de woningwaarde berekenen

    Een woningwaarde calculator geeft vaak een schatting op basis van een gemiddelde prijsstijging in de markt op basis van alle verkochte woningen. Hierbij wordt niet gekeken naar de relevantie van deze transacties, waardoor bijvoorbeeld de verkopen van veel grotere en duurdere panden of andere niet-vergelijkbare woningen ook worden meegenomen in de schatting.

    Niet elke woning is hetzelfde. Sommige woningen staan simpelweg op een veel groter perceel. Dit kunt u op een kadastrale kaart kunt opzoeken. Hou er dus rekening mee dat deze berekening er vanuit gaat dat uw woning precies dezelfde prijsontwikkeling heeft doorgemaakt als de algemene markt.

  2. Een taxateur laten langskomen

    Voor €250-300 kunt u de waarde van een woning laten schatten door een taxateur. Taxateurs kijken naar de woning, buurt en markt en komen volgens een vastgestelde methode tot een taxatie van de waarde. Hierbij maken ze van dezelfde data gebruik als Kadasterdata. Bij het afsluiten van een hypotheek vraagt de bank om een taxatierapport. Als woningeigenaar kunt u dit ook gebruiken om de vraagprijs van uw woning te bepalen.

  3. Digitaal taxatierapport opvragen

    U kunt bij Kadasterdata online een woningwaarde rapport opvragen waarbij allerlei factoren worden meegenomen om tot een betrouwbare schatting te komen. Kadasterdata heeft de beschikking tot informatie over alle woningen en verkoopprijzen in Nederland. De rapporten van Kadasterdata zijn modelmatig, dat wil zeggen dat huizen vergeleken worden aan de hand van diverse verbanden en kenmerken. Op deze manier komen wij tot een nauwkeurige waardebepaling van uw woning of een woning die u op het oog heeft. Zowel consumenten als makelaars kunnen deze waarderen bestellen op basis van postcode of perceelnummer en direct per e-mail ontvangen.

Hoe kan ik de waarde van mijn woning verhogen?

Waardevermeerdering kunt u bereiken door het wooncomfort van uw woning te verhogen of de woonlasten te verlagen. Onder woonlasten vallen ook belastingen en (stijgende) energieprijzen.

  • Wooncomfort verhogen

Woningen met een (grotere) tuin, ruime keuken met alle voorzieningen en grotere slaapkamers zijn gemiddeld per vierkante meter meer waard dan vergelijkbare woningen. Ook een balkon op het zuiden om tot laat in de avond van de zon te kunnen genieten betekent dat kopers meer bereid zijn te betalen voor een woning. Als u aan dit soort factoren dus iets kunt doen in uw woning heeft u de mogelijkheid om de waarde van uw huis te verhogen.

  • Woonlasten verlagen

Onderhoudsstaat van een woning: Een slecht onderhouden woning brengt extra opknapkosten en te investeren tijd met zich mee voor de koper. Hierbij gaat het enerzijds over onderhoud aan de constructie van het huis, zoals de kozijnen en de conditie van het dak. Anderzijds gaat het over verfraaiing, zoals een goed bijgehouden tuin en plinten in iedere kamer. Zelf die renovatie doen voor verkoop levert dan ook een waardevermeerdering op. Sterker nog, er zijn mensen die de kost verdienen door het opkopen van oude panden en deze op te knappen. Energiezuinigheid van een woning: Zonnepanelen en isolatie verhogen in principe de woningwaarde. Ze zorgen voor lagere energiekosten waardoor een woningeigenaar elke maand meer geld overhoudt. Potentiële kopers zijn daarom bereid meer te betalen voor een huis waar deze investering al is gedaan.

Wat is het verschil tussen de marktwaarde en WOZ waarde van een woning?

De marktwaarde is de actuele waarde van een woning en wordt gebruikt om de vraagprijs voor een huis te bepalen. De WOZ waarde is de waarde van een woning op 1 januari van het vorige jaar volgens de gemeente. De gemeente gebruikt deze waarde op te bepalen hoeveel gemeentelijke belastingen u moet betalen.

Als u gaat bieden op een huis is het verstandig om een referentie te hebben van de prijs. De marktwaarde geeft dan meer nauwkeurigerheid bij het bepalen van een openingsbod, dan de woz waarde.

De WOZ waarde is veel lager dan de vraagprijs, klopt deze vraagprijs wel?

Het korte antwoord is: In een markt waarin de verkoopprijzen stijgen is het normaal dat de WOZ waarde lager is dan de vraagprijs. Maar dat wil niet zeggen dat de vraagprijs niet te hoog is.

De WOZ waarde is de waarde van een woning volgens de gemeente op 1 januari vorig jaar. Deze indicatie is dus altijd verouderd. Wanneer de prijzen in de markt snel stijgen zal de WOZ waarde vrijwel altijd lager zijn dan de vraagprijs. Om te bepalen of het verschil tussen de WOZ waarde en de vraagprijs redelijk is kunt u de woningwaarde aanvragen. Deze is gebaseerd op recente marktinformatie en wordt ook door makelaars gebruikt om een inschatting te doen.

Lees meer