Alles over het energielabel
Bij het WOZ-loket vindt u antwoorden op uw vragen rond de Wet Waardering Onroerende zaken voor uw woning.
Huidig energielabel checkenIndicatie energielabel berekenenNieuw energielabel laten maken voor verkoop
Of bekijk de onderwerpen energielabels voor auto's en apparaten.
- Wat is een energielabel?
- Welk energielabel is het beste voor woningen?
- Geld besparen door het energielabel te verhogen
- Wat kost een energielabel?
- Boete bij verkoop zonder label
- Hoe wordt het energielabel van een huis bepaald?
Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Bij een hoog energielabel (A+) is het netto-energieverbruik om een woning te verwarmen (of koel te houden) laag of zelfs 0. Uw energierekening is dan dus ook laag of nul.
Bij een duurzame woning zijn de muren, vloeren, dak en ramen goed geïsoleerd. Hierdoor wordt de kou goed buiten gehouden en is er minder energie nodig om de woning te verwarmen.
Ook zorgen bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp ervoor dat er minder energie/gas nodig is en verlagen zo uw energierekening nog meer.
Welk energielabel is het beste?
Het beste energielabel dat momenteel mogelijk is is A++++. Een woning met dit label is bijna energieneutraal. Een nul-op-de-meter woning is nog duurzamer, maar heeft (voor nu) nog wel gewoon hetzelfde energielabel.
Een laag energielabel ziet u elke maand terug in uw energierekening. Een investering in het verbeteren van uw energielabel levert niet alleen direct geld op, maar verhoogt bovendien ook nog uw woningwaarde.
Wat kost een energielabel?
Het aanvragen van een energielabel voor uw woning brengt kosten met zich mee, omdat een energieadviseur een woning uitgebreid moet opnemen en een rapportage opmaakt. Hierin staat niet alleen waarom uw woning een bepaald energielabel krijgt, maar geeft ook verbeteringsmogelijkheden om het energielabel te verhogen.
De kosten voor een energielabel zijn gemiddeld zo’n €325 tot €450 bij de bekendere organisaties. Zzp-ers kunnen zeker goedkoper zijn, maar bedenk wel dat zij dezelfde kwaliteit werk moeten uitvoeren in mogelijk minder tijd.
Heeft u een definitief energielabel nodig? Bekijk dan de energielabel aanvragen pagina.
Boete bij verkoop zonder label
Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om een definitief energielabel te tonen bij een woningadvertentie op bijvoorbeeld Funda. Ook tijdens het verdere verkoopproces moet u het energielabel kunnen overleggen.
Het energielabel moet worden opgemaakt door een gecertificeerd energieadviseur en is 10 jaar geldig.
Hoe wordt het energielabel van een huis bepaald?
Het energielabel van een woning wordt bepaald door een energieadviseur, ook wel genoemd Energieprestatie adviseur. Deze adviseur doet een uitgebreide woningopname waarbij hij/zij kijkt naar bijvoorbeeld de grootte van de woning, de isolatie en manieren van verwarmen.
Wilt u meer weten over de bepalingsmethode van een energielabel? Bekijk dan de energielabel berekenen pagina.